Tiger of Islam: Umar Mukhtar #2

2:32 pm

Sambungan daripada entry #1.

hakim: saya sangat sedih apabila kau berkata sedemikian.

Umar: ini lebih baik bagiku untuk mengakhiri hidup ini dengan indah.

hakim: beginilah. kami akan menawarkan pengampunan kepada kau tapi bersyarat!

Umar: bersyarat?

hakim: ya!

Umar: silakan!

hakim: syaratnya, kau hendaklah menulis surat kepada Mujahidin agar menghentikan peperangan menentang Itali.

Umar: telunjuk yang menyaksikan tiada tuhan selain Allah dan dalam solat tidak sesekali menuliskan kebatilan.

hakim: nampaknya kami tiada pilihan lain.

Umar: itulah yang membezakan antara bertuankan Allah dengan bertuankan manusia!


Umar Mukhtar kemudian ditembak di tali gantung, dan beliau gugur sebagai syahid. 
al-Fatihah.


:: dipetik dan diubah suai daripada buku Ghayyir Nafsaka - Perubahan Diri, Blue-t Publication Sdn Bhd


google


klik di sini untuk mengetahui siapa Umar Mukhtar.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

24 Your Words of Lo♥e

  1. Salam,
    Bagus sangat entri ini.. pengajaran utk kita

    ReplyDelete
  2. best...zaman sekrg ni susah nak cari org mcm Umar Mukhtar ni...yg menggadaikan agama utk duniawi ramai la ye....minta dijauhkan Allah sifat tesebut dr diri kita ye

    ReplyDelete
  3. Sekarang ni semua penting hal dunia jer...
    Sama mcm Dato... Penganjaran buat kite semua..

    ReplyDelete
  4. mati syahid..syurga ganjarannya

    ReplyDelete
  5. setuju dengan dato'terima kasih berkongsi disini.

    ReplyDelete
  6. hye,sudi tak tukr banner ngn saya?
    if bermint tgglkn komen di blog saya ye. :)

    done folow u, jmput jd folower saya blik ye. :)

    ReplyDelete
  7. bagus cerita ni, pengajaran buat kita semua....

    ReplyDelete
  8. p/s: pic nikah belom lg kak, lupa nak ambik...hihihi

    ReplyDelete
  9. sekarang dah susah nak cari orang macam ni~

    ReplyDelete
  10. alfatihah...semoga roh nyer dicucuri rahmat...

    ReplyDelete
  11. al fatihah, semoga rohnya ditempatkan disisi org beriman..!

    ReplyDelete
  12. Salam Anies,

    Akhir sekali,Ini lah kesudahannya ya....Alhamdulillah...hatinya tetap pada yang satu Allah SWT...

    Alfatihah....semoga dia mendapat rahmat dan syuga Allah....

    ReplyDelete
  13. semoga mendapat rahmat drpd Allah...

    ReplyDelete
  14. al-fatiha.. baru tau kisah ni

    ReplyDelete
  15. akk t.pnh tahu psl bliau sblum ni. thanx anis for sharing

    ReplyDelete
  16. salam...
    Umar Mokhtar seorang tokoh hebat.

    jawapn utk soalan saya:
    http://lagunamerbok.blogspot.com/2012/02/sapa-pandai-matematik-jawab-soalan-ini.html

    ReplyDelete
  17. Terima kasih kak.

    Nanti nak cari pasal beliau.

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆