Short notes: year end trip

11:46 am

Minggu lepas, sepanjang ketiadaan di dunia maya ni sebenarnya disebabkan sisa-sisa AL.
teruk sungguh planning tahun ni.
list panjang berjela tapi satu pun tak menjadi.
finally, we decided to go to: Kelantan.

ini kerana, ketelanjuran majlis perkahwinan officemate kami dibuat di penghujung tahun, maka amat bertepatanlah untuk kami berjimba-jimbi di bumi Cik Siti Wan Kembang ini.

ni homestay yang disediakan untuk kami.
besaq giler!
ada 8 bilik kesemuanya.
lokasi: Taman Pinggiran Kada, Kok Lanas. (kalau tak silap la)

cuaca sepanjang perjalanan: mendung dan hujan renyai2.
berhenti makan tengahari kat Gua Musang.
ada seperkara yang amat2 tidak menyenangkan.
tempat ni dipenuhi sampah sarap.
mati selera nak makan kat situ.
tapi reda je sebab nak habiskan bekalan yang dibawa.

tiba di Kok Lanas pukul 5.45 petang.
then terus ke rumah kakak kepada officemate di Melor.
beliau sekeluarga menjamu kami dengan masakan yang sangat2 mabeles!
puyuh goreng, masak lemak, ayam masak lemak, gulai daging, ikan rebus, ulam, budu, kuih akok, dessert...
fuuuhhhh... rasa macam nak tapaw je!
almaklumlah perut tengah berdangdut.

ni la officemate couple kami: kak Ina & Nizam.
selain mereka, ada satu lagi pasangan yang dinikahkan serentak dengan mereka.
ni, link untuk video majlis mereka.
klik la ya... anies malas sebenarnya nak upload kat blog ni ;-)


Wakaf Che Yeh menjadi sasaran pertama untuk mengempiskan purse.
kat sini, macam uptown / downtown.
macam2 ada dan barang2 nyer memang murah giler.
macam batik yang ditaburi batu bata kristal ni.
dari RM250, yu ols boleh dapat RM200 untuk 4 meter.
dan kalau terer tawar menawar bleh dapat lagi murah!
tapi anies datang untuk cuci mata plus survey harga je dulu.

selamat pengantin baru kepada depa berdua ni.
lepas ni tak boleh la kami nak kacau2 lagi.
plan kami tersasar sebenarnya. 
mulanya sekadar nak pergi majlis je tapi akhirnya kami jadi orang sebelah (pihak lelaki)
maka jadilah kami dayang senandung pembawa hantaran.
yang merah daripada pihak perempuan (11) manakala yang biru balasan daripada pihak lelaki (9).

kami pindah homestay yang lain di Kubang Kerian.
destinasi untuk membazirkan duit seterusnya ialah di Pasar Besar Siti Khadijah dan Bazar Tok Guru.
sampai agak lewat tapi sempat memborong itu ini.
brooch, baju ela dan jajan antara barang yang dirembat sebelum mengisi minyak perut di kediaman kakak sulung kepada officemate di Kubang Kerian.
kali ni, perut kami dijamu dengan pure laksa dan laksam.
yummy! sangat2 sedap.
tercapai juga la hajat di hati nak makan laksam bila tiba Kelantan ni.
sebelum ni, asik2 makan laksam KL buatan orang Kelantan.
tak sama la rasanya... ;-)

oleh kerana tak memborong sakan masa menjengah Wakaf Che Yeh kali pertama, kami pergi lagi dan malam tu kami pergi awal sikit sebab nak cari parking.
intai2 purse, masih ada rupiah yang belum terusik.
sempatlah merembat kain ela dan blaus.
hujan renyai2 tapi pedulikan...
masa ni la, dalam kepala fikir macam2...
nak beli untuk siapa?
dia berkenan tak nanti?
muat ke tidak?
adoiii...

sebelum balik KL, singgah kat Pasir Mas.
shopping lagi.
lokasi: belakang stesen keretapi Pasir Mas.
shopping kat sini lagi murah, mak ngah!
anies sempat merembat blaus.
then, kira2 pukul 9.45pm, kami selamat sampai di KL.
perrrghhh penat giler tapi sangat2 enjoy!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

26 Your Words of Lo♥e

  1. eh..sy baru g wakaf che yeh buln lepas cuti sekolah.jalan2 sakan...kih kih kih

    ReplyDelete
  2. wah wahh sedapnya!terliur tgok lauk kat tas nuhh..ahha.
    bynk ye org kahwin :D

    ReplyDelete
  3. Kalau pergi Kelantan (khususnya KB), tak sah kalau tak shopping, kan? :)

    Semoga pasangan pengantin berbahagia bersama ke hujung nyawa. :)

    ReplyDelete
  4. drive ganti2 ke lone ranger..klu lone ranger, mau patah kaki dibuatnya kans huhuhhh

    ReplyDelete
  5. bsar nya homestay! akok tu mmmng mabeles gulp gulp....

    klau crita psl smpah, toilet kotor n masjid yg t.tjga ...mmng klantan agak mhampakn

    ReplyDelete
  6. selesa betul homestay tu...

    geramnya tengok batik tu..rugi datang sini tak borong kot..

    selamat tahun baru..

    ReplyDelete
  7. Waa shopping sakan tu Hanis.
    Terliur ambo tengok akok dengan lauk pauk Kelate tu...

    ReplyDelete
  8. bestnyer jalan2 makan2 shopping2,

    masz pi kelantan tiap2 tahun tp x sempat lagi nak shopping tempat2 yang anis bagitau tu, cuma dengar orang cerita jerk..... ye lah, pi buat keje kan, so x sempat nak bershopping... huhu rasa rugi...

    ReplyDelete
  9. best la.. rambang plak mata ni.. ehhehe

    ReplyDelete
  10. xg mkn nasi ulam cikgu di kraftangan ko?...rugi rugi...

    ReplyDelete
  11. patutlah lama tak update entry rupanya anta pengantin sambil berholiday !!..wah banyaknya anies bershopping..he2x..

    ReplyDelete
  12. Wahhh...ngabiskan duit bonus ye... Pergi kelantan memang best, makanannya memang marbeles.

    ReplyDelete
  13. papa mifz tak pernah sampai kelantan...huhu

    ReplyDelete
  14. Cantik dan lawa..tak sabar pulak nak kahwin hahaha..LOL...

    ReplyDelete
  15. wahh bestnya, akak punya plan ke tempat lain pulak..

    ReplyDelete
  16. sana memang banyak tempat yang boleh shopping kain2 ela ni kan..tudung pun lawa2 kat sana..

    ReplyDelete
  17. sana memang banyak tempat yang boleh shopping kain2 ela ni kan..tudung pun lawa2 kat sana..

    ReplyDelete
  18. joint rombongan kawin ramai2 camni meriah!! best... convoi keta ramai2 lak.. pastu sembang2

    ReplyDelete
  19. adoiiiiiiiiiiiiiiiii bestnye shopinggggggggggggggggg

    ReplyDelete
  20. teringin nak ke kelantan.ermmm

    #nak kwin la mcm ni..hehee cari awek kelantan kan bagus..hehee

    ReplyDelete
  21. baca pon ponek...hihihihii... hidangan itu sungguh kelantanese....syokkkk!!!

    ReplyDelete
  22. len kali turun la lagi...leh lajak ke kg aku skali...heheheh

    ReplyDelete
  23. seronoknya!

    suka shopping kat kelantan jugaa..waa teringin nak gi lagi..heee

    :)

    selamat pengantin baru utk pengantin tu...;p

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆