Finance, motivation and food

8:13 am


SETUJU ATAU TIDAK?

1. apa yang kita makan, dicerminkan melalui kewangan yang kita miliki.

2. kita menjadi lebih bermotivasi jika mengambil makanan yang sihat.

3. kewangan yang kukuh  menjadikan emosi kita lebih stabil.

4. makanan yang sihat memerlukan kewangan yang banyak. contoh, makanan organik.

5. kita lebih bermotivasi pada hari ini jika ada kewangan yang 'masyuk' dan selepas itu ada orang belanja makan di hotel 5 bintang.

6. anda berasakan kewangan anda tidak cukup, tetapi tanpa sedar jumlah harga makanan yang telah anda bayar lebih tinggi daripada kebiasaannya.

7. di pertengahan bulan, kewangan kurang stabil dan menu makanan seharian turut berubah.

8. walaupun tidak bersarapan pagi tadi, tetapi anda tiba-tiba menjadi lebih bermotivasi kerana anda terjumpa duit sebanyak RM10 di celah-celah purse / wallet.

9. perut anda berdangdut ketika menekan wang di ATM dan selepas itu anda terus melangkah ke restoran walaupun anda tahu duit yang baru dikeluarkan tadi bertujuan untuk membayar duit sewa rumah.

10. perut anda akan berbunyi dan otak anda akan ligat berputar selepas melihat gambar di bawah tetapi motivasi anda terus down apabila melihat purse / wallet anda cuma ada dua helai duit RM1.


Yang Ni Pun Best Juga Taw!

42 Your Words of Lo♥e

  1. stuju :)
    semua lauk2 tue anies yg masak ker?? pandainyerr

    ReplyDelete
  2. banyak sungguh makan....cara hidangan cam kat MZ...

    ReplyDelete
  3. saya tak mampu nak berkata2....kan rabu tanpa kata ^^

    ReplyDelete
  4. bulan ni , paling sengkek

    jenuh nak tunggu gaji

    ReplyDelete
  5. sis tajuk tu tak nmpk lah.hehehe.

    ReplyDelete
  6. Salam,
    Ada mesej sebaliknya ... bagus .. suka entri yg semacam ini

    ReplyDelete
  7. stuju sgt2 1-8 dh biasa alami. hrp2 t.smpai se daif 9 n 10

    ReplyDelete
  8. setuju setuju..

    p/s : meriahnyer lauk pauk tu, tergugat poket I tau.. hehe

    ReplyDelete
  9. Sedap makanan dalam gambar tu..

    ReplyDelete
  10. Anies, lauk pauk kat bawah tu memang tak daya nak menolak,mai sikit, ummi nak tapau,hik!

    ReplyDelete
  11. saya dah buat bujet sendiri... makan untuk sebulan saya dah tetapkan jumlahnya...

    so... takla down sangat bila dah hujung bulan... tapi kadang2 tu lari bujet juga... selalu terjadi bila baru saja balik dari kampung.... hehehe

    ReplyDelete
  12. mmg betul,tapi kak lebih suka masak dr mkn luar..tgok lauk2 tu..dah boleh msk dah..

    ReplyDelete
  13. aku setuju no.6, tapi aku tak setuju no. 9...hehe...itu aku la...

    weh, mmg perut aku berdangdut tgk lauk2 ni...adoi la...

    ReplyDelete
  14. hrrmmm...betul kan kadang bila sedar ada duit lebih memang terlajak makanan

    ReplyDelete
  15. hahha kadang2 situasi tu semua berlaku ;p

    ReplyDelete
  16. btul..motivasi dari keadaan sekeliling

    ReplyDelete
  17. ado duit lebih sikit tak kisah nak mkn mewah2 kadang2...;)

    ReplyDelete
  18. salam....kenduri kat ner ni?
    laparlah tgk ni....he3x

    ReplyDelete
  19. terasa lapar la pulak..tengok lauk tu...

    ReplyDelete
  20. heheh.. ada blh setuju.. no.7 tu..kdg2 mmg btl la..hehehe

    ReplyDelete
  21. perut saya tak berdangdut waktu lihat gambar ni..sebab saya baru lepas makan nasik dan sekarang sedang mengupas limau..ekekek

    ReplyDelete
  22. nice n3 ni anies. senyum sorg izan baca. tang gmbr tu,bkn takat dangdut dah,hip hop bagai dah bunyi perut huhu

    ReplyDelete
  23. tak berapa setuju dgn no 1,..apa yang kita makan, dicerminkan melalui kewangan yang kita miliki...sbb sy ada duit tp tak suka makan mewah2, or grand2 punya hehe..tapi org tak sama kan, ada yg berduit tp sederhana, ada yg tak ada duit tapi makan bukan main eksen makan mewah2..ekeke..

    ReplyDelete
  24. duit rm1 tpi hti trgin makan besar? .... hhaa

    ReplyDelete
  25. ehem..byknya lauk !!!..untungnya kalau dgn RM2 blh beli lauk sebanyak tu..he2x.. :)

    ReplyDelete
  26. Salam Anies,

    Semuanya Kak Ros setuju sangat....

    Banyaknya lauk...Anies buat kenduri ka....?

    ReplyDelete
  27. mood lapar,tapi paksa tahan..

    #tak pasal2 keyboard ini menjadi mangsa.hehee slmt mlm sis^^

    ReplyDelete
  28. yg akak tau gambar lauk2 tuebuat akak lapar

    ReplyDelete
  29. sangat setuju....

    selalu melalui susah ni....

    ReplyDelete
  30. setuju sangat yg no 3.
    lagi setuju pinggan manguk lama di guna semula..:)

    ReplyDelete
  31. madam kalu kurang duit, kompom otak pusing... huhu
    tak boleh kurang fulus!

    ReplyDelete
  32. sangat2 betul lagi mudah untuk difahami...:)

    ReplyDelete
  33. mcm mana akak nak sign out dari picasa tue?? akak tak jumpa

    ReplyDelete
  34. tapi bila akak delete gambar2 tue hilangle gambar2 dalam entry huwaaaaaaaaaaaaaaaa..tensen akak

    ReplyDelete
  35. datang sini dengan mood kelaparan lagi..

    bz sis??selamt malam???

    ReplyDelete
  36. waa..sedapnya..tgk menu tu pun dh bselera dh...

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆