Trifle

1:37 pm

Dapur tengok anies.
anies tengok dapur.
periuk menjeling manja kat anies.
anies menjengilkan mata kat periuk.
arrrghhhh...
nak masak apa ni?
buka peti ais.
eh eh ada benda alah ni la...

tepung kastad
serbuk jeli kristal (jenama nona)
kek gulung / swiss roll
susu cair
gula
buah-buahan / buah dalam tin
air panas
air sejuk

yeah...
dah tau, dah tau!
nak buat ni!


potong kek gulung / swiss roll (tebal dalam 1 1/2cm)
susun dalam bekas (jadikan dasar)
anies saja pilih dua color berlainan.
nak nampak cantik!


anies pilih mangga dan buah kiwi.
nak buat kelainan.
ada mix masam dan manis.
mangga dipotong dadu manakala buah kiwi - slice
(kalau letak prune lagi santek!)


susu cair dicampur dengan gula.
panaskan sehingga mendidih.


bancuhkan tepung kastad dengan air sejuk.
apabila susu cair dah mendidih masukkan bancuhan ni dan kacau sampai pekat.


kastad dituangkan ke atas kek gulung / swiss roll dan ratakan.
kemudian taburkan buah-buahan di atas kastad.
(menyesal tak beli prune)


campurkan serbuk jeli dengan air panas.
kemudian siramkan ke atas trifle.
masukkan dalam peti ais untuk disejukkan.



ye, ye...
diakui finishing nyer memang buruk giler.
tapi yu ols tak tau kan rasanya cam ne?
yang penting tak terlalu manis and sesuwai untuk semua kategori termasuklah mereka yang tak de gigi.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

31 Your Words of Lo♥e

  1. Salam Khairin,
    Tudia aih....teringinnya Kak Ros.berwarna warni,kek,buah semuanya ada...nak rasa dah tentunya tak boleh,nak kena buat sendiri jugak la nampaknya....

    ReplyDelete
  2. nampak macam sedap!
    nnt nak cuba la :D

    ReplyDelete
  3. Yg penting senang nk buat dan sedap..rupa tak penting..hehe

    ReplyDelete
  4. yummy yummy !ringkasnya resipi ni.ok boleh cuba.rupa tu boleh upgrade bila2 masa je akak.thanks share resipi :)

    ReplyDelete
  5. boleh dibayangkan betapa sedapnya....
    jelesnya kita...

    ReplyDelete
  6. macam tu je.. alaaaaa aku pung blh buat hahahahahaha

    padahal.. reti makan je hahahaha..
    sedapnya.. yam yam yam..:)

    ReplyDelete
  7. wahhh bleh la masuk masterchef ni... kih kih kih

    ReplyDelete
  8. assalam khairin..ada gambar macam ni..baru acik fahamcam tu rupanya nak buat triffle ye..acik biasa beli je.satu bekas kecik tu..1.50..
    nak cuba jugak la..tapi nak kena pi beli kek gulung tu dulu..jeli tu camana rin..sebab bancuh air panas aje..pulak..bukan yang kita nak buat agar atau puding tu ke..

    ReplyDelete
  9. apa ada pada rupa, janji sedap!

    ReplyDelete
  10. xpe2..buat lain kali bubuh prune banyak2

    ReplyDelete
  11. alahai!! sedapnyeeeeeeeeeee

    nnt nk cuba la..thanx 4 de recipe :)

    ReplyDelete
  12. sedapnye kak, anta la kat kite satu...lapo ni

    ReplyDelete
  13. salam....sedapnye. nak rasa skit boleh?

    ReplyDelete
  14. kalau free2 joint la ye... http://ceriteradalila.blogspot.com/2011/11/beauty-contest-from-aina-rahman.html

    ReplyDelete
  15. Wah menarik nampak..mesti sedap..

    ReplyDelete
  16. nampak cam sedap jerk mintak sepinggan kalau berjiran..sah2 saya pi makan..hehe wat muka tak malu..

    ReplyDelete
  17. anies..sy baru je beli bhn nak buat puding triffle ni..tp still x cukup lagi bhn tu..swiss roll n buah2 tu x de lg...

    ReplyDelete
  18. Nak semangkuk! Nak semangkuk! Nak semangkuk!

    Buat memang tak pandai, tapi teruja la sangat....

    ReplyDelete
  19. wah nmpk yummy!!

    rasa tu y penting..:D

    ReplyDelete
  20. Glurrppp! tak baik tau buat sy tertelan air liur ni...haha

    Sodapnya ni...:)

    ReplyDelete
  21. slm anies..terliur mama tgk pic.tu..hu2x..nampak sedap !!..

    ReplyDelete
  22. yank, topping atas tu bubuh yogurt strawberry yank... mcm aiskrim nnt rasa dia..
    mak mentua puji melambung sedap! huhuhu

    ReplyDelete
  23. trifel kan ni kak..sedapppp xkesah la lawo ke x hahah

    ReplyDelete
  24. Nak potong kek tebal 1 1/2cm tu nak kena pakai pembaris ke?

    ReplyDelete
  25. rupa x penting, yg penting sedapppppp.............

    ReplyDelete
  26. @ w'salam. akk buat tentu lbh mabeles

    @ atiqah: da cuba nnt jgn lupa org kt sini

    @ ceritakuasn: time kasih. nnt leh try la

    @ dazzling: betul tu. setujuk

    @ zaty: sama2. da baut nnt hntr ke sini ye

    @ cinnamon: boleh je tp da abes la

    @ qhaifa: akk buat ttu lg sedap dr yg ni

    @ abu: ye la tu...mkn mmg awk no 1

    @ arul: da msk tp kena reject waaaa

    @ acik erna: yap jeli tu campur je dgn air panas. nnt da msk peti ais dia keras sendiri. puding buat dulu sbb dia di atas lapisan kek

    @ daddy: betul tu

    @ ummi: ummi buat nnt kem ke sini ye

    @ redza: tu la psl. nnt sy ltk durian plak

    @ adwa: cuba jgn x cuba

    @ dalila: kalu terliur kena la buat. tq ajk join kontes

    @ faariis: bleh je tp da abes la dik

    @ shaiful: w'salam.. boleh pe slh nyer tp da abes la

    @ jedi: sedap di mulut sy je hehehe

    @ totie: bleh je. muka x mal;u x pe janji kenyang

    @ ieja: kena beli cpt n buat n hntr ke sini

    @ azie: seperiuk pun sy bleh kasi kak

    @ juliet: kena buat tu!

    @ elih: tu bkn slh sy hehehe

    @ mama: w'salam kalu mama buat sure terangkat

    @ madamlala: yeke? terima kasih nnt sy buat lg n try guna resepi akk lak. terima kasih

    @ cik sakdi: selalu buat lettew

    @ gedek: nk ukur guna tali tape pun x pe uncle

    @ chekna: betul tu..err bla nk buat plak? ;-)

    ReplyDelete
  27. CN suka ni, kalau pegi hotel, mmg cari bnda ni ;)

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆