Resign and running your own business

9:29 am

Setiap orang yang bekerja makan gaji, pastinya mengidam untuk berhenti kerja dan seterusnya menjalankan bisnes sendiri.
yelah... bila dah ada bisnes sendiri, semuanya dibawah kawalan kita.
tak ada sesiapa lagi yang akan marah2, maki hamun or potong gaji sekiranya kita buat kerja tak semenggah.

bagi yang mempunyai hasrat untuk memiliki bisnes sendiri, di sini anies nak share beberapa nasihat yang anies petik daripada Dr. Irfan Khairi.
kata beliau:

kalau nak buka bisnes sendiri ni, pastikan kita ada simpanan sekurang-kurangnya untuk tempoh 3 bulan tanpa sebarang income lain yang masuk.
tapi, kalau ada simpanan lebih daripada 3 bulan, itu lebih baik.
mengapa? sebab kalau kita berniaga, bukan semestinya kita akan dapat income terus menerus.
kita memerlukan sedikit masa untuk mendapatkan 'pulangan modal'.
jadi sebelum letak jawatan, pastikan simpanan anda itu benar2 dapat mencakupi perbelanjaan untuk tempoh 3 bulan atau lebih.


sama seperti kita bekerja, perlu ada pengalaman.
sama juga dengan hal ini.
kita perlu mempunyai pengalaman yang mencukupi termasuklah bisnes sendiri.
jangan terus berhenti dan memulakan bisnes tanpa apa2 pengalaman melainkan anda ada membuat part time sewaktu bekerja.
sebelum berhenti, tidak salahnya jika anda membuat test market seberapa banyak yang boleh.
kata orang tua2, pengalaman itu guru yang terbaik.
sekurang-kurangnya, dengan adanya pengalaman anda mampu mengatasi masalah serta dapat membuat keputusan yang terbaik untuk bisnes anda.


perbanyakkan ilmu dalam bidang yang hendak diceburi.
berhenti kerja dan terus memulakan bisnes tanpa asas yang kukuh akan meletakkan anda dalam situasi penuh tekanan.
sebagai contoh, anda hendak berniaga burger, tetapi anda tidak tahu sos manakah yang terbaik yang boleh digunakan.
sos buatan sendiri atau sos yang sedia ada di pasaran?
sekarang, segala maklumat boleh diperoleh dengan mudah.
manfaatkan internet, wi-fi dan sebagainya sekiranya anda terasa berat dan malas untuk membaca buku atau membuat kajian.
sekiranya ada peluang mengikuti kursus atau bengkel, jangan lokek atau malas untuk menyertainya.
mana tahu, di sana anda akan peroleh lebih banyak maklumat dan ilmu berbanding apa yang anda pelajari menerusi buku atau internet.


Dr. Irfan Khairi sempat berpesan, jangan terlalu ikut kata hati dengan meletak jawatan tanpa ada ciri-ciri yang dinyatakan atas.
jika anda mengabaikannya, kelak anda akan dirundung tekanan dan penyesalan.

mengidam untuk membuka katering tapi tiada modal...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

20 Your Words of Lo♥e

  1. betul apa yg aniec cakap ni..

    pstt..kalau takda modal kena usaha acri modal..jgn jadikan takda modal sbg satu alasan..kalau hendak seribu daya kan :)

    ReplyDelete
  2. betul..saya suka cara orang cina berniaga,

    ReplyDelete
  3. salam Khairin ,

    Betoi sangat la tu Anies....apa pun pekerjaan yang kita nak buat tu,mestilah dengan ada pengetahuan dan kemahirannya...

    ReplyDelete
  4. semoag idaman Anies nanti akan menjadi kenyataan..InsyaAllah..

    ReplyDelete
  5. nk buat bisness skrg2 mmg kena ada modal... kita blum tahu lagi untung rugi camna... pengetahuan dan pgalam patut ada...

    ReplyDelete
  6. sakum, salam perkenalan.
    saya seronok baca entry ni.. sy pun ada cita2 nk buka catering.. kerja sekarang ni ok tapi banyak stress..

    ReplyDelete
  7. saya teringin bukk kedai yg berfesyen2 ni atau bisnes online yg jual baju kain tdung.hehhehe

    ReplyDelete
  8. setuju2..:)

    kena kumpul duit cari modal dl..kalo btol nk resign kena stabilkan perniagaan tu dl la kan...

    kang jd ape2 payah plak plak..huuu

    ReplyDelete
  9. akak nak buka catering?wahh.mesti pandai masak nii.takpelah akak pelan2 kumpul modal dri skrg. ehe. :)

    ReplyDelete
  10. teringin nak bukak business.. penat cr keje tp x jumpe keje x diidamkan.. skrg ni lady cube ceburi business online.. tp :(.. lgsg xde pengalaman.. jemput dtg ke tertak lady ek :

    http://ladybirdscollection.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. wahhh... terima kasih akak atas perkongsian~~

    teringin gak nak buat bisnes sendiri, tapi itulah, pengalamannya tak ada lagi :)

    ReplyDelete
  12. Berniaga mmg seronok,tp actually strees dari kerja mkn gaji,tp insyallah bila dah stabil relax sikit..

    ReplyDelete
  13. I ada jugak part time bisnes jual kain baju,tapi tak berani lagi nak berhenti keja..tak cukup confiden lagi..apa2 nasihat irfan khairi tu mmg bernas..

    ReplyDelete
  14. mmg pun bercadng nak buka business sndiri tapi modal kena bnyak.. sampai bila nak makan gaji je kan.. btw this is very nice info.. thanks..

    ReplyDelete
  15. anies..teringin nak buka katering, mesti pandai masak ni !!..semuga impian akan jadi kenyataan..gud luck dear !!..

    ReplyDelete
  16. Semua tu betul sangat..
    Anies..mesti ada bakat memasak ni..

    ReplyDelete
  17. betul tu...pasal tu cina banyak yg jadi peniaga yg berjaya...

    ReplyDelete
  18. ila mengidam nak ada outlet jual pakai kanak-kanak.. sekarang ne baru ada online jual cloth diapers.. tp meniaga bukan mudah.. kalau ila berenti ila cuma nak jaga anak2 je & rumahtangga.. urusan carik nafkah biar suami yg uruskan.. boleh?? hehe

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆