Diet: eat MORE, pay LESS

9:13 am

korang mesti suka dan melompat-lompat tertanya2 bla baca title entry d ats kn? tp cam ne tu anies? bkn ke bla berdiet ni, kita kn kurangkan mkn... pastu bayar kurang? ish..x fhm la.. explain sket?

ok.. w'pn anies ni bkn la dietitian, tp sejak dua menjak ada ilmu dlm hal2 ni (yeke?) x slh kn kalu kita nk berkongsi? well, anies akn explain 1 by 1. kalu x fhm, tanya k!

bla sebut psl diet, biasanya hal ni berlaku:

1. kpd org yg mula merasakan shape bdn nyer x segiur, x semontok dan x sekeping berbanding ms zaman jepun muda2 dulu. yelah, ms tu, kalu pakai baju, apa jer bleh d sarung. NO HAL punyer. tp bla zaman tu berlalu, maka tanpa sedar telah timbul bahagian2 yg tidak terfikir sama sekali d badanku ini. oh no...

2. kerana selera mkn menjadi2. x leh nk sekat2. sarapan bantai nasi lemak. kol 10 belasah roti canai. lunch time tapau nasi berlauk. kol 4 dpt kopi ngan biskut lemak pn jd la. kol 7 nasi. kol 10 ~ 11 supper. ishh.. pendek kata mmg nk mentedarah jer. x boleh jd ni...

3. "kak tailor oi.. apsal lengan baju ni sempit semacam je?"
Kak tailor: "lengan x muat o body ko da sesak?"
"Gulp!! kn aku da x mkn nasi sethn? apsal x muat plak?"

4. "ish x leh jd ni! aku kn diet... nnt pe plak org kata. pakwe cam henry golding, tp awek nyer..ya ampunnn.."

sbnr nyer byk lg. yg paling best, mulut je ckp nk diet, tp bla da melantak, haram x igt pn nk berdiet. am i rite?

so x dpt d nafikn, perkara PERTAMA yg bermain d fikiran bla berdiet ni ialah..NAK KURUS. btol x?
seperti yg kita sedia maklum, tahap metabolisma manusia berbeza2. ada yg mkn byk tp stil menten sekeping je. ada yg mkn sket, tp pantang lepe, tau2 da naik 2-3 kilo. dlm hal ni kita x boleh salahkan sesapa. kalu ada yg betul2 bersalah, kitalah penjenayahnya sbb kita mkn terlalu mengikut nafsu.

bla da rs cam d pam2, mula la nk kurus cpt. mn boleh wei...
  • kalu nk cpt kurus telan pil TAPI, adakah korang jamin pil kurus tu benar2 boleh menguruskan badan? adakah pil tersebut dpt kelulusan KKM?
  • or, nk cpt slim, g je ke pusat2 slim? kalu byk RM, tu cite lain... kalu sengkek? korang lalu je la dpn premis tu. amik bau..kata org. 
  • or korang dgn relanya sedia memakai bengkung, korset, etc dlm tempoh 24 jam walaupun terpaksa menahan sakit belakang? anies akn angkat tangan dulu sbb mmg x sanggup!

well anies x mo nk menceceh pnjg2. straight to the point, anies nk share camne nk berdiet tp dlm ms yg sama boleh mkn dgn kuantiti yg byk. dah tu, jgn risau, cara ni x perlu meleburkan RM yg byk.





nmpk kn gambau kt ats tu? ye betul. 2 pic yg menunjukkan 1 product tp mempunyai 2 kaler yg berbeza. hehehe..sbnr nyer itu bkn isu utama. isunya adalah BERDIET DGN MKN OATS (GANDUM).

"
Kajian menunjukkan bahawa pengambilan oat yang kerap membantu mengurangkan kolestrol. Oat kaya dengan Serat Larut (Beta Glucan) yang bertindak sebagai span kecil untuk meyerap dan menyingkirkan kolestrol yang tidak sihat dari badan, justeru memelihara jantung yang sihat.

"
statement d ats d petik dari label yg tertera pada product berkenaan. anies bkn nk tlg promote product ni tp anies nk promote ttg pengambilan oat (x kira apa jenamanya) yg mana HARGANYA kurang dr RM15. utk isi kandungan seberat 1 kg, boleh bertahan selama sbln lebih dan hasilnya... korang boleh alaminya sendiri. bukankah itu menyihat dan menjimatkan? d samping tu, pengambilan oat jg membantu jantung kita agar ianya kekal sihat. hah..2 in 1 lg tu!

leceh la nk sediakn oat ni..  mn nk carik dapur..periuk..
eh, silap.. nk sediakn oat ni mudah je. sila ikt cara anies ye puan-puan...


kn la sediakn mangkuk hayon. kalu korang nk gn kawah dodol pn x pe. asl kn korang bahagia

MILO. ikut suke suki korang la. nk letak kopi pn bleh

 ayaq hangat a.k.a air pns. WAJIB! x kesah la dr mn puncanya air pns tu..

boh la oat dlm 8-10 sudu. biarkn dlm 3 min sblm mkn.

 sedia utk d mkn. rupanya mmg la buruk mcm sambal kacang tp.. lbh sihat dr sambal kacang tau! jgn lupa, baca Bismillah!


penyediaan oat d ats biasanya utk sarapan. selain tu, korang bleh campurkan oat bla wat cekodok ke, bubur nasi ke, minum dgn soya bean ke etc. pendek kata, apa jua resepi, msk kn je oat ni. kalu sarapan, dgn mengambil oat, kita boleh berasa kenyang smpi ke tengahari / ptg. ni berita baik utk org yg berpuasa.

since mkn oat ni, x bermakna anies kn skip mkn benda2 yg lain. anies belasah jg nasi, mee, sup ekor, rendang, aiskrim, coklat, dan segala makanan yg ada lemak + gula = kolestrol. tambah pula, anies ni termsk dlm spesis yg malazzz nk exercise, so sbg ganti utk melupuskan lemak2 yg ada, anies perbanyakkan berjalan + jg mkn oat ni la...mudahkan?

TESTIMONY

anies mula mengambil oat utk sarapan since feb/mac yg lalu. br je lg. dan, alhamdulillah, anies dpt rs kn perubahannya dan org d sekeliling jg dpt melihat perubahan. w'pn x la kurus kering or persis bak supermodel tp kita sendiri bleh rs bla pakai baju rs longgar semacam je. bla pakai baju kurung, alamak! nmpk bsr n kena adjust pinggang la plak. bla tgk baju2 10 thn dulu, try pakai..x sangka muat lg. dan yg paling best part ni:

"wei anies, apsal dah kurus ni?"  (kureng pasti, ni nada mrh o jelez)
"ko mkn apa ni anies? kurusnya..." (ni bleh la d kategorikan sbg pujian yg ikhlas)
"apsal baju u ni nmpk bsr? or u ni dah kurus?" (mungkin jg menyindir.. dan mungkin jg wat2 ketezut cipan?)

tidakkah korang dapat merasakan betapa bahagianya diriku d kala d puji sebegitu? (ish3..da mula la riak nyer tu...nauzubillah) tp terima kasih la kpd yg sudi memuji tu. merasa la jg hidungku kembang semangkok hayon...tp x best la x de gambau 'before' + 'after'.. ko tipu je ni anies? ish x la..btol...xpe x pe nnt anies korek smula kat album. kot2 ada gambau2 tu..mmm tp ada ke?

anies x nk ckp byk psl testimoni ni sbb korang kena buat n rs sendiri. utk berdiet ni, 1 hal jer yg btol2 memberi kita cabaran iaitu: BERSABAR. mmg kn bykkkk bersabar dik oi! benda yg nikmat sememangnya menuntut kesabaran yg tiada tolok bandingannya. tetapi, kepuasannya... itulah yg x dpt d gambarkn dgn kata2.

well, i wish u good luck! don't hesitate to try this k! ;-)

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

4 Your Words of Lo♥e

  1. saya tak suka makan oat. saya lebih prefer TAK makan malam. ;p Tapi husband mmg suka makan oat!

    ReplyDelete
  2. benda yg menyihatkan biasa nyer kurang sedap tp tu la cabaran utk kekal sihat..am i rite?

    ReplyDelete
  3. oat campur dgn buah pun sedap anis ...

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆